Vilda Västern-romantik

Av någon underlig anledning så har jag alltid gillat vilda västernromantiken. Läst mycket böcker, sett många filmer om både indianer och cowboys. Och alla dessa äventyrslystna trappers, som paddlade och red in på okänt område, bland indianer och grizzlybjörnar. Alla pälsjägare som plöjde okänd mark … säkert ett hårt liv, ofta alldeles ensam i naturen … med farliga djur, kalla vinterstormar, indianer … ensamheten, mörkret. Tänk vilken stor händelse när järnvägen kom till västern, med tunga ånglok … och visslan som tjöt i bergen …

Jag vet inte varför jag bara älskar denna tiden … men det är något visst med västern, cowboysen och indianerna, hästarna och ”pickadollorna”, sherifferna, snabbskyttarna, most wanted-skyltarna! Och inte minst detta stolta och vackra folkslag – alla dessa indianer. Har alltid älskat att se indianer, gillar deras anleten, deras svarta och långa hårman, deras fjädrar, deras skinnkläder, deras naturdyrkan, deras kunnighet och skicklighet på hästryggen och pilbågen. Men beklagar verkligen hur framtiden blev för dom, alkoholister, förtryckta i sitt eget land, undanskuffade, lurade, fråntagna allt förutom sitt ursprung! Det är en skam för det amerikanska folket och landet, att indianerna fick lida för ”den vite mannens ” skull – p g a hans förmåga att lura och skövla och mörda.

Fortfarande är det en högtidsstund när jag bänkar mig framför tv:n och ser en Vilda Västern-film, vilket sker mindre och mindre nu för tiden … därför att det knappt visas några alls! Förr kunde man ju faktiskt få sig lite västernromantik till livs!   

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Tankar och drömmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s