Kvinnors olika liv och vardag här i världen

img_459776890941f.gif

Det är inte lätt alltid att vara kvinna. Inte i Sverige och inte i något land. Det finns fördomar, det finns orättvisor – både i arbetslivet och hemmet och annars i samhället.Men tänk i dom länderna där kvinnor inte får tycka nåt, eller säga nåt, eller bestämma nåt själv, eller ens vara nåt – bara en tyst och plikttrogen och mansuppassande mus. Fy farao säger jag bara! År 2007 … det är en skam att det överhuvudtaget skall vara så detta årtusende som vi befinner oss i nu.

En kvinna är, precis som en man, fullt kapabel att bestämma och tänka själv. Att kunna ta beslut – både för sig själv och även för andra, en kvinna kan fatta svåra och stora beslut alldeles själv!

Men allt sånt här att mannen bestämmer för kvinnan, det är ju så rotat sen tusentals år i vissa kulturer, det kommer aldrig gå att få bort detta helt!

Att en kvinna inte skall få bestämma vem och om hon vill gifta sig, oerhört tragiskt är det ju!

Att inte kunna få gå klädd i precis det hon väljer själv och tycker om, att hon skall behöva gömma sig bakom slöjor och inte visa sig för någon annan än sin man.

Varför skall mannen bestämma, varför är det så, vem har bestämt att det skall vara så? Vad är det som gör att kvinnans vilja inte hörsammas och anses som viktig och värdefull?

Är inte det viktigaste att varje individ får bestämma över sitt liv och görande, att kunna stå på sina egna ben och bestämma över sig själv? På gott och ont förstås många gånger, men varje människa skall väl ha ett människovärde och i det värdet ligger väl också att få bestämma över sig själv.

Varför skall det alltid vara så att det är kvinnan som skall behaga – mannen. Och vara underdånig. Mannen är väl inte nåt högre stående väsen än kvinnan, eller hur? Vi är väl likvärdiga – både man och kvinna. Så tycker jag!

Annonser

5 kommentarer

Filed under Vardagsprat

5 responses to “Kvinnors olika liv och vardag här i världen

 1. helenaq

  ja så vill vi att det ska vara men verkligheten ser inte ut så tyvär. därför så sätter jag mina egna gränser för ibland..utan att vi kvinnor är medvetna om det så hjälper vi till att legitimera och ”underhålla” ett beteénde.
  stå på dig! *kram*

 2. Jo det här är ingen lätt fråga att diskutera eftersom många kan känna sig nedtrampade fastän man inte menar någonting illa.

  Vi vet ju att så många kvinnor är förtryckta, men samtidigt finns det också många som verkligen VILL leva med slöja för ansiktet och sånt. De känner sig inte alls förtryckta för det, utan trygga och ”omhändertagna”.

 3. Helenaq: det du säger stämmer nog – omedvetet så kanske vi kvinnor hjälper till många gånger att legitimera ett beteende. Och många kvinnor i andra kulturer än våran egen, dom vet ju liksom inte nåt annat än det dom är uppväxta med och dom tar nog det för normalt!
  Kramen till dig med.

 4. Kriss: mycket sant ligger nog i det du skriver. Det om att vissa kvinnor vill leva med slöja och känner sig trygga med den! Man tänker inte alltid så långt när man som västlänning reagerar på nåt *ler*. Men det är nog väldigt sant – tack för att du ”fick upp min ögon och tankar lite mera”!

 5. Anna

  Vänta lite nu… Du gör ett misstag. Du målar upp oss kvinnor som offer. Bara som offer. Att det är så synd om oss. Klart som fan att det inte är lätt att vara kvinna om du har den inställningen. Det är inte lätt att vara människa, det är det som är grejen. Jag håller fullkomligt med om att det finns onödigt mycket orättvisor i världen – våldtäkter, påtvingade äktenskap osv. Vi får allmänt lägre lön än män och sämre förutsättningar. Men det blir inte bättre av att man målar upp kvinnor som offer. Vi är aktörer också! Jag tror att det är viktigt att tänka på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s